Папайя відома у всьому світі завдяки користі для здоров'я: покращує травлення, допомагає знизити вагу, запобігти інфекційним захворюванням і полегшує зубний біль. Папайя також має протиракові властивості і може запобігти хворобам, пов'язаним із серцем. Крім того, регулярне вживання папайї може поліпшити загальний стан здоров'я.

 

Як дізнатися, що папайя стигла і який у неї повинен бути смак?

Колір стиглої папайї повинен варіювати від яскраво-зеленого до золотисто-жовтого. Для максимальної стиглості фрукт повинен бути на 80% жовтим. Деякі сорти мають шкірку зеленого або навіть оранжево-червоного кольору.
Стигла папайя помірної м'якості: при натисканні пальцем поверхня НЕ повинна деформуватися і легко продавлюватися. Занадто м'яка - перезріла.
Щільна, гладенька шкірка НЕ ​​повинна бути липкою, вологою або відрізнятися неприродним блиском (ознака хімобробки для збереження товарного вигляду або продовження терміну придатності).
Перевіряйте наявність пошкоджень і ознак зіпсованості (ділянки шкірки з потемнілим кольором, добре помітні западини, сірий наліт або часткова відсутність шкірки).

 

Якщо все-таки Ви купили папайю, яка здається незрілою, ось декілька лайфхаків для дозарювання:

- покладіть на рівну поверхню, щоб не було пошкоджень, час від часу повертайте папайю;
- зберігайте в паперовому пакеті в темному місці;
- додайте в пакет банан, яблуко або авокадо (фрукти виділяють етилен - газ, який прискорює процес дозрівання).

Який смак у стиглої папайї?
Вона не така солодка, як інші тропічні фрукти. Стигла папайя кремова, майже масляниста за текстурою, тане в роті з м'яким, але солодким ароматом, схожим на мускусну диню.
Якщо смак слабо виражений або відсутній, значить, папайя недостатньо стигла.
Насіння також їстівне і корисне для здоров'я, але воно гірке і гостре, його часто порівнюють з гірчицею або васабі.

 

 Як їсти папайю?
 Ви можете з'їсти і насолодитися соковитою стиглою папайєю в свіжому вигляді або використовувати її в коктейлях, сальсах або салатах. Потрібно розрізати папайю   навпіл уздовж і зачерпнути краї. Також потрібно зняти шкірку. Потім ви можете використовувати кульку для дині або нарізати папайю кубиками, часточками або скибочками.

Якщо ви їсте її в сирому вигляді, рекомендуємо скропити невеликою кількістю соку лайма, щоб підкреслити смак. Також цікаво поєднується з манго, маракуйєю, ківі і ягодами.