Що таке артишок?
Артишок - це один з найбільш специфічних делікатесних овочів. Він має унікальний смак, універсальний в приготуванні і багатий корисними для організму речовинами. Це багаторічна рослина родини айстрових, квітка якого схожа на суцвіття будяка. У їжу вживають бутони артишоку. На вигляд вони нагадують шишку (іноді вона покрита невеликими шипами зовні) розміром з великий апельсин, але можуть бути і дрібнішими. Забарвлення бутонів залежить від сорту рослини. Як правило, використовують світло-зелені, салатові кошики. Зустрічаються і плоди з ліловими прожилками.
Користь артишоку
Ці плоди мають тонізуючу властивість, вгамовують кашель, сприяють очищенню крові, розчиняють камені в нирках і є потужними антиоксидантами. Артишоки містять такі необхідні організму речовини як залізо, натрій, калій, кальцій, фосфор, вітаміни A, B1, B2, C, PP, яблучна кислота, лимонна кислота, таніни і цукор, які підходять навіть діабетикам.
Як вибрати якісний артишок?
Ознаками хорошого артишоку є:
- Щільне, компактне листя
- Якщо листя знебарвлене, це природне явище, яке починається, коли вони контактують з повітрям.
- При стисканні листя трохи скрипить
- Він важкий за вагою - ознака того, що в ньому багато вологи і він не висох.
Ознаки поганого артишоку:
- У центрі - отвір, і листя розкрите
- Кінчики листя розколоті або зморщуються - ознака того, що незабаром вони висохнуть
- Якщо артишок легкий, це означає, що він висох.
- Він здається губчастим, коли стискається
Яка частина артишоку їстівна?
Їстівною і найсмачнішою частиною артишоку є квітколоже (серцевина). Листя неїстівне, за винятком частини, де воно з'єднуються з серцевиною. Зовнішній шар стебла зазвичай жорсткий, але внутрішня частиниа їстівна і майже не відрізняється від серцевини.
Як чистити артишок?
Перед очищенням приготуйте миску з водою, в якій повністю поміститься бутон. Додайте туди сік одного свіжовичавленого лимона (з розрахунку на 0,5 л рідини). Ніжне листя артишоку і зрізи швидко окислюються, темніють і стають непридатними. Щоб загальмувати цей процес, їх занурюють в лимонну воду.
Відірвіть зовнішні листя артишоку. Добравшись до жовтуватих пелюстків, зріжте стебло, залишивши 5 см. Потім натріть рослина лимоном, щоб воно не потемніло. Зріжте верхівку на 3 см і видаліть ложкою пухнасту серцевину. Якщо ви не плануєте готувати бутон цілком, позбудьтеся від сіна, розрізавши артишок навпіл. Знову натріть очищену кошик лимоном, потім опустіть в миску з водою, де пристрій залишається до приготування.
Як приготувати артишок?
Суцвіття артишоків можна готувати на пару, смажити на грилі, маринувати і фарширувати. Невеликі артишоки ідеально підходять для закусок, середнього розміру - для тушкування і смаження. Листя можна макати в соуси, приготовлені на власний смак. Свіжу серцевину артишоку нарізають тоненькими шматочками і додають в салати. Вони чудово поєднуються з рисовими стравами, наприклад, з італійським різотто.
Як правильно їсти артишок?
Щоб не виглядати безглуздо під час дегустації страви з артишоку, дотримуйтесь наступних правил:
- притримайте овоч однією рукою;
- другою рукою - вказівним і великим пальцями - обережно відірвіть листочки (починаючи з тих, які знаходяться подалі від середини);
- їх м'ясисту частину опустіть в соус і з'їжте м'яку їстівну нижню частину кожного листочка, «протягуючи» між зубами. Не забудьте робити це за столом безшумно.
- неїстівну жорстку частину пелюстки відкладіть на свою тарілку або в спеціальне блюдце;
- діставшись до серцевини артишоку, ложкою виберіть неїстівну частину;
- тепер спробуйте середину, яка є найсмачнішою частиною артишоку, використовуючи ніж і виделку.
Якщо до столу подають фарширований артишок, перемістіть начинку на листя, позбудьтеся від найгрубіших листя і виріжте серцевину. Перед вами виявиться смачна м'ясиста чашечка, готова до вживання.
Замовляйте артишок в нашому магазині і відкривайте нові вишукані смаки!