Що таке гуакамоле?
Гуакамоле - найвідоміша страва з авокадо. Це мексиканський соус або холодна закуска із м’якоті авокадо з додаванням помідорів, сока лайму та інших овочів і приправ.
Існує чимало рецептів приготування гуакамоле - з цибулею, солодким перцем, томатами, зеленню, часником, оливковою олією, сметаною і навіть майонезом. Але основа у них завжди одна - пюре з м'якоті авокадо з додаванням солі і соку лайма чи лимона.
Звідки походить назва "гуакамоле"?
Виявляється, гуакамоле не така вже й нова страва. ЇЇ придумали ацтеки ще в 14 столітті і першою назвою було «ауакамоллі», що означає «соус авокадо». Іспанські конкістадори називали цю страву "маслом бідняків". У 1500-х роках іспанці визнали цю назву важкою для вимови, і замінили його словом, яке ми використовуємо сьогодні: гуакамоле.
З чого готують гуакамоле?
Сучасні рецепти відрізняються за пропорціями і різними добавками. Для класичного речепту гуакамоле вам знадобиться:
- авокадо Хасс - 2шт;
- лайм - 1шт;
- помідор - 1шт;
- перець чілі - 1шт;
- часник - 1шт;
- цибуля шалот - 1шт.
Як приготувати гуакамоле?
Щоб гуакамоле вийшло смачним та ніжним, використовуйте стигле авокадо. Готується ця страва швидко, легко та без термічної обробки.
1. Розріжте авокадо навпіл. Поверніть половинки авокадо в протилежні сторони. Видаліть кісточку і викладіть м'якоть авокадо в тарілку.
2. Вичавіть сік половинки лайма на авокадо.
3. Розімніть м'якоть авокадо виделкою, щоб зберегти структуру авокадо і не перетворити його в пюре.
4. Наріжте дрібними кубиками цибулю і пропустіть часник через часниковий прес. Цибуля може бути "пекельною" і домінувати над загальним смаком страви. Щоб уникнути цього, помістіть нарізану цибулю в теплу воду на 5-10хв. Різкий смак вгамовується, а хрумка структура залишається.
5. Нарізати помідор дрібними кубиками.
6. Додати сіль і перець за смаком.
7. Змішати всі і інгредієнти.
Поживна цінність гуакамоле на одну порцію:
- білки - 0,7г;
- жири - 3,7г;
- вуглеводи - 3,4г;
- натрій - 2,4мг.
Енергетична цінність: 45 ккал/порцію.
Як їсти гуакамоле?
Класичний мексиканський соус обов'язково подається з тонкими кукурудзяними чіпсами. Не варто замінювати їх картопляними, так як це в гіршу сторону змінить смак закуски.
Часто гуакамоле додають в національне блюдо фахитос. За складом воно нагадує звичну шаурму. У м'який корж загортається м'ясо, овочі, морепродукти, сир і інші компоненти. Основним соусом в частуванні стає саме гуакамоле. Правда, подаються всі складові до столу окремо, щоб кожен гість міг скласти закуску за своїм смаком.
Гуакамоле чудово поєднується разом з кесадільями, зі стравами із курки, нежирним м’ясом і овочами.
Хто ще не знайомий з цим соусом, на того чекає відкриття! Тонкий смак авокадо, лайму та легка пікантність перцю чілі і спецій додасть вишуканості стравам!
В нашому інтернет магазині ви можете купити набір для приготування гуакамоле, ми доставляємо овочі та фрукти по всій Україні в найкоротші терміни.