Спаржа – джерело вітаміну К (бере участь в процесах згортання крові) і грубих волокон (запобігають розвитку запору). Спаржа - низькокалорійний продукт (21 кКал на 100 г), багатий фолієвою кислотою. Фолієва кислота бере участь в процесах кровотворення і захищає ДНК від пошкоджень.
За вмістом фолієвої кислоти спаржа на першому місці серед всіх фруктів і овочів, на другому місці - часник, на третьому - зелена цибуля. У спаржі міститься приблизно в 10 разів більше фолієвої кислоти, ніж в часнику.
Вибирайте зелені і фіолетові паростки спаржі - в них міститься набагато більше корисних речовин, ніж у білих. Віддавайте перевагу паросткам спаржі довжиною 10-15 см.
Щоб краще зберегти, загорніть свіжу спаржу у вологу серветку і зберігайте в холодильнику не більше 2-3 днів. Можна заморозити спаржу.
Вживайте спаржу в свіжому вигляді. Приготуйте салат з спаржі, селери, риби, червоної цибулі, помідорів, оливкового масла і лимонного соку.