Кількість
|
Вартість
|
||
|
Шавлія, Salvia
Шавлія - запашна пряність з яскраво вираженими смаковими якостями, терпким, тонким ароматом. Свіжі сіро-зелені листочки мають пряно-терпкий, гіркуватий смак.
Шавлія служить приправою для риби, птиці, м'яса, овочів. Вона дарує особливі властивості салатів, консервам, напоїв - смак страв стає більш насиченим з невеликою гіркуватістю.
Лікувальними властивостями наділені листя шавлії, багаті ефірними маслами, флавоноїди, алкалоїди, дубильними і смолистими речовинами. У них також містяться вітаміни С, Е, Р, РР, і фітонциди, і мінеральні солі заліза і цинку.
Настоянка з листя рослини здатна зняти запалення в горлі і ротової порожнини, а чай добре очищає печінку. Сік містить ефірні масла, що володіють антибактеріальними і кровозупиняючими властивостями. Настоями і компресами з нього лікують рани, опіки, шкірні захворювання. Крім цього, рослина багата вітамінами В1, Р, С, фосфорною кислотою, дубильними речовинами. Трав'яним відваром обполіскують проблемне або сиве волосся, в результаті покращується їх колір, зникає лупа, зменшується жирність. Цінують шавлію за бактерицидні та в'яжучі властивості, за здатність тонізувати судини.
Для жіночого організму є справжнім бальзамом, який омолоджує організм, зміцнює стінки матки, допомагаючи нормальному зачаттю, полегшує перебіг багатьох гінекологічних захворювань, сприяє зниженню нервового напруження при менопаузі, а також припинення грудного годування.