Кількість
|
Вартість
|
||
|
Базилік, Basil
Базилік відноситься до родини м'ятних трав. Досить часто його використовують у вигляді приправи до страв. Запах базиліку має яскраво виражений аромат, дещо схожий на лакрінічнік і гвоздику. Самим розповсюдженим є базилік з листками зеленого кольору, але існує фіолетовий (червоний, опаловий). Зелений більш популярний в середземноморській, а фіолетовий в кавказьскій кухні.
Базилік вважається одним із самих універсальних трав, що володіють неперевершеним ароматом. Його можна використовувати як окремо, так і в сумішах з іншими пряностями і травами. Він прекрасно доповнює склад різних соусів і просто прикрашає страви. Однак, в зв'язку з тим, що ароматні властивості базиліка при термічній обробці швидко вивітрюються, рекомендують додавати його в уже готові страви чи, на крайній випадок, в горячі за декілька хвилин до готовності. В свіжому вигляді базилік слугує приправою для салатів, м'ясних і рибних страв, а також страв із птиці.
Как зберігати: зберігати при температурі від 4 С° до 8 С°.
Корисні властивості: у всіх сортах базиліка зустрічаються такі речовини як цітронеллол, ліналлол, лінеол, цитрал, терпінеол. Кожне з цих речовин – антибактеріальне, тому допомагає боротися із запаленням кишківника, раком і з шкідливими мікробами в організмі. В ньому дуже мало калорій, проте багато самих різних вітамінів – А, С, К. В6, кальція, магнезії, фосфору, цинку, калію і багато чого ще.
Базилік, незважаючи на багато корисних властивостей, має і протипоказання. Шкідливість базиліка проявляється в запаленні слизових оболонок при його надмірному вживанні в їжу. З особливою обережністю варто відноситись до цієї зелені при наявності серцево-судинних захворювань і цукровому діабеті.