Кількість
|
Вартість
|
||
|
Каштани їстівні сирі
Ви знали, що у Франції каштани вважаються фруктами, а не звичайними горіхами? Хоча в світі каштан відносять до горіхоплідних дерев. Існує багато видів їстівних каштанів, але є і неїстівні - кінські каштани, які можна зустріти на вулицях вашого міста. Їх легко відрізнити. Їстівні - покриті гострими колючками, як у їжачка, а неїстівні кінські каштани мають м'ясисту горбисту шкірку і покриті товстими шипами. У їстівних каштанів завжди є пензлик, гострий кінчик на горісі, а кінський каштан - округлий і гладкий. Плоди французького каштану солодкі і надзвичайно корисні. Вони є справжніми горіхами, але за смаковими якостями частіше всього їх порівнюють з розсипчатою молодою картоплею, солодкуватою на смак.
Каштан істівний як готувати: їх можна їсти і сирими - попередньо знявши шкаралупку. Якщо захочете зробити бульйон чи крем, впершу чергу зніміть і шкарлупу, і ворсисту шкірку, тоді смак буде без зайвих домішок і недоліків. А готувати можна що завгодно, каштан - це і доповнення, і чудова основа для багатьох страв, чи то мова йде про салат, закуску, крем-суп, чи просто бульйон, солодку пасту, в яку можна додати за смаком м'яту, корицю, ізюм.
Каштанова мука використовується під час приготування виробів з тіста, щоб надати своєрідний аромат і розсипчатість. Крім того, французькі каштани грають велику роль сировини у пивоварінні, а також є прекрасним компонентом для приготування тортів і пудингів. Їх вживають і як самостійний кондитерський виріб. У Франції дуже поширені підсмажені зацукровані каштанові горіхи, а в сушене листя каштана замотують головки сира Банон. Також сухі горіхи використовуються в якості замінника кави.
Як зберігати сирі каштани: зберігати каштани в домашніх умовах необхідно в прохолодному сухому місці, але не більше 4-5 днів. Не варто зберігати їх в пластикових пакетах, так як вони можуть покритись плісінню. Як сирі, так і підсмажені каштани, можуть зберігатись в морозильній камері протягом шести місяців.
Каштан їстівний користь: їх поживні якості аналогічні властивостям пшениці, вийнятком є лиш поєднуючий білок глютен - цей компонет в плодах відсутній. Саме тому цей продукт може особливо зацікавити любителів безглютенової дієти.
До того ж каштан ціниться за свої лікувальні властивості. В недозрівших горіхах багато вітамінів С і В. Дозрівші плоди насичені крохмалом, цукром, а жирів лише 5%, Каштани використовуються як засіб проти набряків, кашлю, бактерицидний і кровозупиняючий засіб. Плід покращує тонус судин, роботу травної системи, здійснює загальнозміцнюючу дію.