Кількість
|
Вартість
|
||
|
Фізаліс ягідний, фізаліс суничний, перуанський агрус, Physalis
Із різних джерел нараховується близько 100 видів цієї рослини, два з яких окультурені - суничний (солодкий) фізаліс і мексиканський (овочний).
М'якоть ягідного фізалісу кисло-солодка, з легкою горчинкою і ледь нагадує за смаком суницю, агрус. Фізаліс вживають в сирому виді, хоча із нього можна зробити чудові джеми, можна використовувати як прикрасу для тортів, додавати до фруктових салатів.
Як їсти фізаліс
Видаліть сухі пелюсточки, які закривають помаранчеву ягоду, ягоди фізалісу можна їсти в сирому вигляді.
Як зберігати фізаліс
Найкраще в сухому прохолодному приміщенні в клітчастих коробочках при температурі +12-14°C. Дозрівші плоди при такій температурі можуть зберігатись 1-2 місяці.
Фізаліс користь
Головна перевага фізалісу - він є чудовим джерелом вітаміну С. Ягоди містять пектинові, дубильні речовини, аскорбінову, лимонну і інші органічні кислоти, мінеральні речовини. Їстівні види фізалісу вживають в якості полівітамінного і дієтичного засобу при лікуванні гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічного холециститу, сахарного діабету і гіпертонії. Мазь на основі фізалісу використовують для швидкого заживлення ран, а есенцію із свіжих ягід фізалісу застосовують в якості гомеопатичного засобу при сечокам'янній хворобі.