Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гарбуз Баттернат, Вutternut squash
Butternut з англійської перекладається як «маслянистий горіх». Плоди цього гарбуза за формою нагадують грушу. Насіння знаходиться тільки в нижній (широкій) частині, а м'якоть має щільну маслянисту текстуру насиченого помаранчевого кольору і горіховий присмак.
Як смакувати: вживати гарбуз баттернат можна як в свіжому вигляді, наприклад в салатах, так і в смаженому, відвареному або запеченому вигляді. Більшість вітамінів залишиться в гарбузі при споживанні в свіжому вигляді, але необхідно пам'ятати, що вітамін А - жиророзчинний, тому в салатах з гарбузом повинна бути невелика кількість жиру (олії або сметани). Шкірку гарбуза баттернат теж можна вживати в їжу - при обсмаженні вона пом'якшується. Насіння зазвичай не їдять, але воно їстівне.
Як зберігати: оптимальна температура зберігання гарбуза від +2 до +10 °C.
Корисні властивості: гарбуз корисний, так як він є багатим джерелом каротину, за кількістю яких гарбуз стоїть на рівні з морквою, лише трохи поступається їй. У поєднанні з вітаміном Е, каротин приносить користь, уповільнюючи процес старіння шкіри. Гарбуз корисний тим, що допомагає запобігти розвитку захворювань нирок, серця, печінки, запобігає виникнення раку, колітам, діабету. За вмістом заліза гарбузу немає рівних серед всіх існуючих овочів. Перевагою гарбуза є також те, що він містить достатньо велику кількість кальцію, калію і магнію, солі цинку, а також рослинного білка і клітковини. Вміст великої кількості пектинових речовин у гарбуза дозволяє виводити шкідливі і токсичні речовини, в тому числі і шкідливий холестерин.