Кількість
|
Вартість
|
||
|
Спаржа зелена, green asparagus
Спаржа - це молодий пагін рослини роду Аспарагус. Відомо близько 200 видів аспарагуса, але лише деякі з них їстівні і називаються спаржею.
Залежно від забарвлення пагонів виділяють три види спаржі: білу , зелену і фіолетову. Крім того ще буває дика спаржа і спаржа міні.
Забарвлення овоча залежить від ступеня зрілості. Для отримання білої спаржі її вкривають темним покривним матеріалом. Якщо білі пагони якийсь час побудуть під променями сонця, їх забарвлення зміниться на зелену, а потім на фіолетову. Зелена виростає на світлі, вона не така ніжна як біла, проте містить більше вітамінів і корисних речовин.
Як смакувати: свіжа спаржа майже не потребує обробки. Пагони можна не очищати, досить як слід промити. Якщо спаржа волокниста, то краще зняти вірніше шар нижньої частині пагону. Повільно опустіть спаржу в каструлю з киплячою підсоленою водою і варіть не більше 3 хвилин. Потім обережно дістаньте спаржу з каструлі і відразу опустіть в холодну воду. Так вона збереже колір, вітаміни і смак.
Як зберігати: зберігайте спаржу в холодильнику. Ідеальна температура зберігання для спаржі 2ºС.
Корисні властивості: ніжні, соковиті пагони спаржі - вельми корисний, і при цьому низькокалорійний продукт. У пагонах спаржі є аспарагін, який знижує кров'яний тиск, розширює кровоносні судини, підвищує активність серцевого м'яза, має сечогінну дію. Корисна спаржа при набряках серцевого і ниркового походження, ревматизмі, подагрі. Фенольні сполуки спаржі підвищують міцність і еластичність стінок кровоносних судин. За хімічним складом зелені пагони цінніше білих, крім того, зелену спаржу, на відміну від білої, можна заморожувати, роблячи її доступною круглий рік.
До речі, спаржа вважається сильним афродизіаком.