Кількість
|
Вартість
|
||
|
Смородина, Red Сurrant
Плоди смородини - це маленькі кулеподібні ягоди, кисло-солодкі.
За поживними і лікувальними властивостями смородина - одна з найцінніших ягідних культур. Велика кількість цукру і органічних кислот містять плоди червоної смородини. При чому їх комбінація викликає освіжаючий, приємний смак.
Як смакувати: ягоди червоної і білої смородини містять багато кислот, тому їх рідко використовують свіжими. З них готують соуси до м'ясних і рибних страв, готують желе, мармелад, додають до смузі і випікають ароматні пироги. Готують прекрасні морси, компоти і киселі.
Як зберігати: ягоди залишаться свіжими, якщо ви будете зберігаєте їх не більше ніж на тиждень в холодному місці, оптимальна температура зберігання від 0 до +2ºC.
Корисні властивості: в складі ягід є вітаміни А, Е, С, калій, залізо, яблучні і бурштинові кислоти, мінерал селен, азотні і пектинові речовини. Знайдений в ягодах червоної смородини і В-каротин (0,2-0,5 мг/100 г). Багато антиоксидантів, які чинять опір раковим клітинам, також присутні в червоній смородині. У червоних плодах вміст аскорбінової кислоти в порівнянні з чорними ягодами менше в 4-5 разів. Дуже багато в червоній смородині заліза, такого необхідного для кровоносних судин, і калію, який здатний виводити зайву рідину з організму і сприятливо впливати на серце. Зрештою, це перешкоджає появі мішків і набряків під очима.
Народна медицина використовує червону смородини дуже широко. У багатьох країнах плодами цієї рослини збуджують апетит, лікують хворих на цукровий діабет, використовують ягоди проти нудоти і так далі. Сік червоної смородини має сечогінний, в'язкий, жовчогінний ефект. Плоди червоної смородини мають загальнозміцнюючу, жарознижувальну, протизапальну, проносну і кровоутворюючу властивість.
Червона смородина також містить кумарінові речовини, які можуть зменшити згортання крові. Вони також запобігають утворенню інсультів і інфарктів. Профілактика атеросклерозу здійснюють пектинові речовини, у зв'язку з тим, що зв'язують холестерин.