Кількість
|
Вартість
|
||
|
Саподілла, Sapodilla
Середня вага 1шт приблизно 90г.
Плоди круглі чи овальні, 5 - 10 сантиметрів в довжину і вагою 90 - 170 г. Кожен плід містить від 3 до 12 штук чорного насіння, 1,5 - 2 см в довжину, на кінчику з гачком, який може зачепитися в горлі, якщо насіння не вичистити перед їжею. Дозрівша саподілла дуже солодка, за смаком нагадує хурму, фініки, інжир, мед. Недозрівші плоди — тверді, клейкі і в'язкі за смаком.
Як смакують: розрізати навпіл, вибрати кісточки і їсти ложкою, як морозиво із стаканчика. Інший варіант – почистити від шкірки і внутрішнього насіння, порізати їстівну м'якоть на кубики і використати вилку. А можна просто почистити і їсти як яблуко.
Как зберігати: саподіллу можна зберігати не більше трьох днів при кімнатній температурі. В холодильнику чи в прохолодному приміщенні фрукт залишиться свіжим до 5-7 днів.
Саподілла широко застосовужться в кулінарії і виробництві халви, джемів. Плоди тушкують з лаймовим соком і імбирем, а також використовують в косметології. Саподіллове дерево вирощується також для отримання молочного соку — латекса. З нього отримують так званий чикл — основу для жувальної гумки.
Корисні властивості: саподілла багата вітамінами, мінеральними і дубильними речовинами і є хорошим антиоксидантом. В м'якоті міститься простий цукор - сахароза і фруктоза, заряджаючі наш організм енергією і бодрістю. В 100г свіжой м'якоті саподілли міститься 24,5 % рекомендованої добової норми вітаміну С. Високий вміст вітаміну А робить корисним для зору, для нашої шкіри і слизової оболонки. Вітаміни групи В, які містяться в плодах, а саме фолієва кислота, пантотенова кислота і ніацин, їх поєднання грають важливу роль в метаболічних процесах.