Кількість
|
Вартість
|
||
|
Ріпа жовта, Turnip yellow
В ящику 4-5кг
Ріпу почали використовувати в їжу і культивувати в стародавні часи. У Єгипті, Греції та Римі нею годували рабів, вважаючи цей овоч грубою і ситною їжею. Ріпа здавна вважалася їжею простолюдинів, але з раннього середньовіччя запечені коренеплоди стали вважатися делікатесом.
Як смакувати: готувати ріпу просто. Причому легко приготувати як варену на пару ріпу (парена), так і смажену, і навіть просто в свіжому вигляді, яку дуже добре додавати до свіжих салатів.
Ріпа поєднується як з солодкими, так і солоними добавками, тому фарширувати можна різноманітними начинками, а в результаті виходять різні страва. Для фарширування ріпи, необхідно спочатку відварити до напівготовності, потім вирізати «кришку», зробити всередині місце для начинки і, поклавши начинку, потім знову закрити ріпу «кришкою» і покласти в розігріту духовку. Так виходить страва, приготовлена в натуральному горнятці, м'яка і ароматна.Для свіжого салату ріпу можна натерти на дрібній тертці і додати до неї сіль, перець і трохи рослинної олії. В свіжому вигляді ріпа трохи гіркне, але це легко усунути, якщо її промити окропом перед приготуванням.
Як зберігати: оптимальна температура зберігання ріпи від 0 до +1°C.
Корисні властивості: ріпа дуже багата вітаміном С - в ній його набагато більше, ніж в будь-якому іншому овочеві і навіть більше, ніж в цитрусових плодах! Можливо, саме тому вона була відомою як сильний антицинготний засіб і врятувала наших предків від авітамінозу, особливо навесні. Крім того, в ріпі є багато кальцію, що вкрай важливо для дітей - адже саме в дитинстві існує ризик виникнення рахіту. І, нарешті, третій важливий компонент ріпи - глюкорафанін - рослинний аналог сульфорафану, який має сильні протиракові і антидіабетичні властивості.
У ріпі присутні високі концентрації фосфору і магнію, а також вітаміни А, B1, B2, B5, PP, сірка, залізо, калій і деякі інші вітаміни і мінерали, поєднання яких є дуже ефективним у наданні допомоги для підтримки здоров'я людини. Калорійність ріпи становить 32 кКал. Харчова цінність ріпи: білки - 1,5 г, жири- 0,1 г, вуглеводи - 6,2 г