Кількість
|
Вартість
|
||
|
Папайя зелена, Papaya green, динне дерево
Середня вага одного плоду від 800г до 900г
На теперішній час відомо більше тисячі сортів папайї, які відрізняються за формою, розмірами, забарвленням і смаковими якостями. Одним із самих поширених в нашій країні є Папайя Формоза (велика), Капохо (дрібна) і зелена папая.
За смаком дозрівша папайя нагадує солодку диню. Папайя Формоза и Капохо відрізняються за розміром, формою і трохи за смаковими властивостями. Зовні папайя вкрита жовтою чи помаранчевою шкіркою, всередині знаходиться яскраво помаранчева чи рожева соковита м'якоть.
В зв'язку з деякою перевагою в тропічній флорі фруктів над овочами, деякі недозрівші фрукти використовуються як овочі. Це стосується і зеленої папайї. Зелена папайя - це недозрівші плоди будь-якого сорту папайї, зовні темно-зеленого кольору, а всередині з білою, кислуватою м'якотю.
Як їсти папайю?
Необхідно розрізати навпіл повздовж плоду, вичистити ложкою насіння, зняти шкірку ножем, потім порізати м'якоть.
Плоди папайї смачні і надзвичайно корисні, завдяки чому знаходять широке застосування в кулінарії. Зазвичай папайю вживають в їжу в сирому вигляді, без шкірки і насіння, чи запікають на вогні, в результаті чого вона починає поширювати аромат хліба. Також її використовують для приготування салатів, соусів, напоїв і кондитерських виробів.
Як зберігати папайю?
Ідеальна температура зберігання від 6 до 10°С.
Корисні властивості папайї
Плоди папайї за хімічним складом дуже близькі до дині. Вони містять глюкозу і фруктозу, органічні кислоти, клітковину, білки, вітамін С, бета-каротин, вітаміни В1, В2, В5 і D. Мінеральні речовини представлені калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, залізом. Унікальність плодам надає папаін, рослинний фермент, за своєю дією схожий на шлунковий сік. Плоди папапйї використовують, в першу чергу, як цінний дієтичний продукт, який сприяє травленню. Існують відомості, що вони допомагають при виразці шлунка. Папаїн в шлунку людини розчіплює білки, а також, подібно пепсину, сприяє розчепленню жирів. В зв'язку з цим. він (папаін) особливо корисний людям, які страждають на дефіцит білка через неспроможність повністю чи частково засвоювати білки.