Кількість
|
Вартість
|
||
|
Окра, Okra, гомбо, бамія
Зелені стручки окри довгі, конусоподібні, вкриті м'яким пушком. Середній розмір стручка - 2-2,5 см в діаметрі і 4-9 см в довжину. Стручок ділиться на секції, кожна з яких містить кругле біле насіння. Хрустка м'якоть молодої окри стає щільної за мірою дозрівання, а всередині м'якоть виробляє прозорий клейкий сік. Смак окри схожий на смак молодих баклажанів.
Як смакувати: із окри готують гарніри, соуси, самостійні страви. Із спілого насіння роблять гомбо - замінник кави. Для овочних блюд використовують тільки молоді стручки. Більш дозрівші стають грубими, волокнистими. У молодих стручків є унікальна властивість: після теплової обробки сік всередині стручка стає густим, пудингоподібним, а коробочка залишається непошкодженою. Окра сама перетворюється на соус в процесі приготування. Окру додають в соус чи бульйон, дивовижна серцевина робить його насиченішим, густішим.
Як зберігати: ніжна окра псується досить швидко, тому необхідно зберігати в холодильнику, при цьому помістивши овоч в паперовий пакет.
Корисні властивості: окра багата корисними речовинами, в тому числі на аскорбінову кислоту і інші вітаміни. В насінні міститься до 20% олії, а за своїм складом і смаком нагадує оливкову. Помічено, що окра допомагає відновлювати виснажені сили людини. Цінність окри ще й у місткості вітамінно-мінерального комплексу і грубоволокнистої клітковини, яка більш важлива для організму, ніж м'яковолокниста. Вітаміни і мінерали попереджують авітаміноз, підвищують імунітет, працездатність, а грубі волокна покращують перистальтику кишківника, просочують в себе і виводять токсини і шкідливі продукти розпаду.