Кількість
|
Вартість
|
||
|
Маракуйя, Maracuja
Назва цього фрукта походить від mara kuya (що означає "їжа в миску") на індіанській мові Тупі. Але як точно воно звучало, сказати ніхто не може, так як ця мова складалась з одних діалектів і зараз вважається втраченою. Можливі варіанти вимови: маракуйя або маракуджа, або маракужа, з наголосом на останньому складі.
Маракуйя відноситься до сімейства пассифлорових. Шкірка буває зеленого і жовтого кольору. Плід містить кисло-солодку, помаранчеву або жовту, желеподібну м'якоть з їстівним насінням всередині.
Як їсти маркуйю?
Розріжте плід на дві половинки и ложкою смакуйте желеподібну м’якоть. Зазвичай маракуйю їдять у свіжому вигляді, але можна приготувати чудове желе, сік або прикрасити торт, додати у фруктовий салат, йогурт, коктейль, морозиво. Якщо ви не любитель фруктів з кислинкою - сміливо можете додавати в маракуйю цукор або мед за смаком.
Деякі люблять посипати м'якоть маракуї перцем чилі, наприклад, в Таїланді вам можуть запропонувати цей фрукт з сіллю або перцем з сіллю. Здивовані? Дуже рекомендуємо спробувати підсолену маракуйю з гострим червоним перцем - це дуже смачно.
Як зберігати маракую?
Зберігайте маракуйю в холодильнику при температурі 5 - 7ºС.
Користь маракуї
Маракуйя містить безліч корисних речовин: клітковину, залізо, вітаміни А, В, С, натрій, серотонін, вуглеводи, фосфор і білок. Цей фрукт має легку проносну дію і чудово регулює роботу кишечника. Натрій не дозволяє відкладатися каменям в нирках. Серотонін забезпечує спокійний і глибокий сон. Доведено, що плоди маракуї здатні навіть знижувати високу температуру. Так само, маракуйя чудово очищає печінку і відновлює її працездатність. Маракуйя також має омолоджуючий ефект, покращуючий стан волосся і шкіри. Це властивість фрукту використовується в косметології: масло маракуї включено до складу багатьох антивікових кремів, масок, які відновлювальних шампунів, гелів.