Кількість
|
Вартість
|
||
|
Ямс, Yam
Ямс - бульбова культура. Вона має сильну, дуже розгалужену кореневу систему, а бокові пагони мають потовщення на кінцях. Ці потовщення називаються бульбами, які споживають в їжу. Бульби досягають довжини до 2,5 метрів і важать до 50 кг. Форма бульб округлена, видовжено-овальна або веретеноподібна. Шкірка у ямси груба і дуже складно зчищується, але при термічній обробці пом'якшується. Колір шкірки може мати білий, рожевий або темно-коричневий відтінок. На зрізі м'якоть ямси світла, з жовтуватим відтінком. У дуже стиглих плодів м'якоть може мати помаранчевий колір, вона слизова, і через це буває практично неможливо очистити бульбу від шкірки.
Не можна використовувати рослину сирою, тому що вона містить отруйні речовини, які руйнуються тільки після термічної обробки.
Харчова цінність бульби ямса дуже висока, вона містить багато крохмалю і білка. Має солодкий смак. «Солодка картопля» - друга назва ямсу, і використовують його аналогічно картоплі: обсмажують, відварюють, запікають. Але найчастіше бульбу висушують і перемелюють в борошно. З борошна готують смачні прісні коржі, додають її і в соуси, які надають стравам особливий пікантний смак. Африканські народи вважають ямс хлібом і це основна їжа для них. При підготовці до приготування для вживання ямса варто працювати в рукавичках з метою уникнення можливого виникнення подразнення і почервоніння на шкірі.
Як зберігати: умови зберігання для плодів ямса такі ж, як і у нашої картоплі. В неочищеному вигляді в погребі, у загальному відділенні холодильника або в ншому темному прохолодному місці, де він може зберігатись до 6 місяців.
Корисні властивості: ямс має спазмолітичну дію на організм, що дозволяє м'язам швидше розслабитися , допомагає позбавити від коліки і гастриту. Вживання в їжу ямсу позитивно впливає на рівень холестерину і рівень цукру в крові. Речовини, що входять до складу коренеплодів, розширюють периферичні судини і зміцнюють їх стінки, що, в свою чергу, попереджує появі різних захворювань, пов'язаних з ними, наприклад, знижує ризик виникнення бляшок. Він також покращує якість крові і знижує артеріальний тиск.