Кількість
|
Вартість
|
||
|
Корінь селери, Сelery root
Коренева селера утворює великі, округлі коренеплоди. М'якоть кореня селери щільна, досить соковита і має сильний аромат.
Її часто додають в салати, супи, різні соління, тушковані страви. До речі, чим менше нарізка селери, тим більше приємних ароматичних речовин виділяють її шматочки. Свіжонатертий корінь селери добре поєднується із сирими яблуками, морквою та пряною зеленню. Він добре підкреслює смак м'ясних і рибних страв, а також грибів і морепродуктів. Селеру можна їсти як самостійну страву: його зазвичай запікають або відварюють. До речі, у відвареному вигляді корінь селери за своїми смаковими особливостями віддалено нагадує відварену картоплю.
Як зберігати: корінь слід зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті.
Корисні властивості: Селера має багато корисних властивостей. Зокрема, вона має деякі сечогінні та проносні ефекти, а також виділяє токсини, низькокалорійна, тому її часто можна зустріти в дієтичних раціонах. Завдяки високому вмісту ефірних масел, селера стимулює весь організм. Це, безумовно, впливає на стан шкіри: селера допомагає регенерації клітин і має протизапальну дію не тільки на шкіру, але і на всіх інші органи. Існує думка, що за допомогою дієти із застосуванням селери можна очистити кров, а значить, поліпшити роботу печінки, знявши з неї зайвий вантаж. Пряний смак селери стимулює апетит, а селера, що подається до м'яса, активізує виділення шлункового соку і, таким чином, зникне відчуття тяжкості після їжі, покращує засвоєння їжі. Селера добре діє на нирки, тому її застосовують як джерело підтримуючої терапії при лікуванні захворювань нирок і сечокам'яної хвороби. Завдяки своїм тонізуючим властивостям, селера має хороший вплив на зір, а щоденне вживання столової ложки соку селери навпіл з медом посилить імунну систему і допоможе швидше впоратися з поганим настроєм.
З давнини селера відома як досить сильний афродизіак, який діє в першу чергу на чоловіків.