Кількість
|
Вартість
|
||
|
Кассава, Маніока, Cassava
Маніока - важлива харчова рослина в тропіках. Кассава - африканська назві цієї рослини. Це швидко зростаючий чагарник, в їжу використовують його коріння. Корінь рослини може досягати 1 метра в довжину і важити від 3 до 10 кг. У сирому вигляді коріння маніока дуже отруйне.Його коріння містить сінильну кислоту, дозування кислоти в 400г рослини смертельне для людини. Його вживають в їжу тільки після термічної обробки. Традиційно коріння маніока сильно подрібнюють, замочуючь і відварюють, що значно знижує вміст отрути. Із маніока виготовляють борошно, яке використовується так як і пшениці і рекомендується для людей з алергією на злакові. Борошно із маніока дуже багате на крохмал. Крім того, із сирого маніока роблять крупу (тапіоку), з якої готують кашу.
Як зберігати: корінь маніока слід зберігати при температурі від +1 до +6 С°.
Корисні властивості: маніока містить клітковину, мінерали - кальцій, фосфор, марганець, залізо, селен, цинк і калій, вітаміни групи В, а також вітаміни Е, D, K, C, каротиноїди і сапоніни. В корінні є потужний антиоксидант -поліфенол ресвератрол, а також містить невелику кількість білка і амінокислот. Дуже корисно для слизових оболонок кишківника і шлунку, володіє протизапальними властивостями, антиоксидантна активність ресвератола запобігає розвитку захворювань, пов'язаних з загальною структурою організму. Використовувати корінь маніока для схуднення допомагає клітковина, яка також допомагає знизити рівень цукру в крові. Багатий вітамінно-мінеральний склад надає маніоку загально-зміцнюючі властивості.