Кількість
|
Вартість
|
||
|
Ківано, Kiwano, африканський огірок
Ця рослина родом з Африки і належить до сімейства гарбузових і огіркових. Плід ківано має другу назву рогата диня, яке якнайкраще характеризує його зовнішній вигляд - неїстівна жорстка шкірка жовтого, оранжевого або червоного кольору вся покрита м'якими шипами.
Усередині кивано по консистенції нагадує ніжне желе зеленого кольору з блідо-зеленими насінням і в поперечному розрізі дуже нагадує огірок - звідси ще одна назва кивано фрукта - африканський огірок. Також кивано має приємний кисло-солодкий смак, щось середнє між огірком, бананом і лимоном, втім, описувати смак марно, кивано потрібно спробувати!
Як їсти ківано?
Найпростіший спосіб їсти ківано - розрізати навпіл і вичерпати ложкою ніжну м'якоть. Можна вживати в їжу в якості закуски (з м'яким вершковим сиром чи морепродуктами), в складі салатів, фруктового морозива, фруктових і молочних коктейлів. Містить мало калорій, тому часто використовують в дієтичному харчуванні.
Як зберігати ківано?
Зберігати ківано можна достатньо довго, в холодильнику до 1 місяця і більше. Якщо ківано буде лежати на сонці - він швидко дозріє. Так що тут варто вирішити індивідуально, якщо хочете його швидше з'їсти, то залиште на сонячному місці.
Користь ківано?
Плоди ківано містять вітаміни і мікроелементи (особливо вони багаті бета-каротином і калієм). Це обумовляє користь фрукту ківано для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання і ожиріння. Також його можна вживати для дієтичного харчування при різних захворюваннях (цукровому діабеті) і вводити в раціон для схуднення. Клейку м'якоть ківано використовують зовнішньо при порізах для швидкої зупинки кровотечі.