Кількість
|
Вартість
|
||
|
Картопля молода
Картопля вже давно визнана однією з найцінніших і корисніших овочів у світі. Завдяки своїм відмінним смаковим і поживним характеристикам, вона широко використовується в кулінарних традиціях багатьох країн. Особливою популярністю користується молода картопля.
Як смакувати: молоду картоплю добре готувати цілою на пару. У молодої картоплі є ніжна і тонка шкірка, яку не чистять, а зшкрібають гострим ножем. Молоду картоплю, як правило, відварюють і заправляють маслом, часником і зеленню або запікають в духовці з м'ясом і овочами. Ні в якому разі картоплю не смажать і не готують з нього пюре.
Як зберігати: необхідно зберігати при температурі від 2 до 5 °С.
Корисні властивості: в ранній картоплі до 80% води, невеликий вміст простого цукру і крохмалю, але є корисні для травлення органічні кислоти і клітковина, білки, вітаміни і мінерали, а також біофлавоноїди. Вони - найсильніші антиоксиданти, подовжують молодість і здоров'я, перешкоджають розвитку пухлин, захищають судини і зміцнюють стінки клітин. У молодій картоплі вітаміну С в три рази більше, ніж взимку. Як відомо, не тільки час, але і термічна обробки руйнує цей вітамін, тому, скажімо, в смаженій картоплі з минулого року майже немає вітаміну С.
Молода картопля -"чемпіон" за вмістом калію, який, як відомо, сприяє виведенню зайвої води з організму, тому картопля повинна обов'язково бути включена в раціон людей з хворобами нирок і серця. Особливо корисна картопляно-яєчна дієта для людей з простими формами хронічної ниркової недостатності.
Калорійність молодої картоплі знаходиться на досить низькому рівні, що робить цей продукт прийнятним для дієтичного харчування. Такий низький рівень калорійності молодої картоплі, а також унікальний, збагачений вітамінами і природними сполуками, робить продукт незамінним для здорового і збалансованого раціону харчування людини.