Кількість
|
Вартість
|
||
|
Капуста Брокколі, спаржева капуста, Broccoli cabbage
Брокколі - це підвид цвітної капусти. Їстівна частина брокколі - не листя, а не розкриті суцвіття. Тому, вибираючи брокколі, потрібно обов'язково звернути увагу не тільки на щільність головок і стеблинок (і ті й інші повинні бути пружними на дотик), а й на колір капусти - дозріла брокколі повинна мати насичений темно-зелений або ліловий відтінок. Ні в якому разі не потрібно брати капусту жовтого кольору - дрібні жовті бруньки на суцвіттях брокколі говорять про те, що овоч перезрілий і втратив багато корисних властивостей.
Як їсти брокколі: брокколі слід піддавати швидкій і легкій термічній обробці. Це дозволяє зберегти хрусткіть, а також вберегти від руйнування неабияку частку корисних речовин. У сирому вигляді хрустка брокколі чудово поєднується з йогуртно-оцтової заправкою, з легким майонезом, гірчицею і будь-якими домашніми соусами. Натерта брокколі зробить хрусткими салати і пасту. Якщо нарізати її з іншими овочами, вийде дуже смачне овочеве карпаччо. В приготованому вигляді брокколі входить до складу чудових овочевих соусів до пасти, використовується для ароматизації різотто, пирогів киш і навіть піци! Вона добре поєднується з бобовими (сочевиця, нут та ін.) і рибою, приготованою на пару.
Як зберігати брокколі: капусту необхідно зберігати в холодильнику при тепературі від 2 до 5 °С.
Корисні властивості брокколі: капуста брокколі містить дуже якісний білок, який за своїми поживними характеристиками не поступається тваринному білку. Триптофану і лізину в ньому міститься така ж кількість, як і в курячому яйці. Брокколі містить сульфорафан - сполука, яка дозволяє сповільнити розвиток пухлини молочної залози. Сульфорафан блокує ділення ракових клітин і перешкоджає подальшому розвитку хвороби.
Эта капуста богата витаминами А, С (его в ней даже больше, чем в цитрусовых), Е, B1 и B2, PP, а также бета-каротином, который называют витамином красоты. Брокколи содержит кальций, калий, хром, железо, фосфор, натрий, магний, марганец и йод. Конкурировать с ней по количеству полезных веществ может только цветная капуста, однако, и она уступает по содержанию растительного белка и минеральных солей. Калорійність брокколі - всього 34 ккал на 100 г продукту, і це робить її незамінною в раціоні людей, що стежать за фігурою і харчуванням. Ця капуста також сприяє генерації «гомону радості», нестача якого викликає бажання поласувати чимось солодким, що може ще одним вагомим аргументом за включення страв з брокколі в дієтичне меню.