Кількість
|
Вартість
|
||
|
Какао фрукт, Cacao fruit
Батьківщиною какао плоду вважається Центральна і Південна Америка. Плоди ростуть прямо на стовбурах дерев. Колір повністю дозрівшого какао фрукта може бути різним - коричневим, жовтим, ліловим, червоним, помаранчевим. На вигляд плоди какао нагадують щось середнє між огірком і лимоном, а розміром як спілий ананас, і мають поздовжні хвилі, такі, наприклад як у гарбуза. В довжину плоди досягають 20 см, а вагу мають до 400 грамів.
Всередині какао фрукта знаходяться зерна в плівці, нагадуючи своїм виглядом невелику кукурудзу. Зерен в середньому 40 штук, вони мають фіолетовий відтінок. Ось ці зерна і є какао бобами. Внутрішня мякоть какао фрукта має відмінний смак, кисло-солодкий, нагадує мангостин. Мякоть дуже смачна!
Смак самих какао бобів відрізняється - має гіркий і в'язкий смак.
Як їсти: у какао фрукта дуже тверда шкірка, тому руками відкрити не вийде. Всередині під шкіркою багато невеликих шматочків, що містять в собі маленькі кісточки - какао боби, із яких роблять шоколад. В сирому вигляді какао боби несмачні. Боби можна перемолоти через кавомолку і посипати ними десерти, йогурти, фрукти чи додавати до кави. Крім того, какао боби часто підсмажують, варять, чи у вигляді порошку додають до чаю.
Корисні властивості: віддавна помічено здатність какао бобів підвищувати життєвий тонус і покращувати настрій, стимулюючи вироблення "гормонів радості" - ендорфінів. Наявність в какао поліфенолів сприяє стабілізації кров'яного тиску, а наявні в ньому проціанідіни ефективно знімають стрес і мають чудову властивість - омоложувати шкіру обличчя, підвищуючи її еластичність. Виходить, що какао корисне як людям, які страждають гіпертонічною хворобою, так і тим, хто активно займається спортом. А ще студентам при підготовці до екзаменів.