Кількість
|
Вартість
|
||
|
Інжир, Figs, фіґове дерево, фіґа, смоковниця
Плоди інжиру, мають прекрасні смакові і поживні якості. Плоди мають грушеподібну чи шароподібну форму, тонку шкірку від світло-жовтого до фіолетового кольору, короткий черешок, м'якоть дуже ніжну і соковиту від біло-рожевого до червоного відтінків з великою кількістю насіння. Смак солодкий, або навіть буває приторно-солодкий.
Як смакувати: шкірка інжира їстівна, тому немає необхідності знімати її перед вживанням. Просто видаліть стеблину і можете їсти плід. Якщо вам не подобається текстура шкірки, можете її очистити. Після того, як ви відкрутили стеблину, пальцями очистіть шкірку, починаючи зверху. Щоб насолодитись смаком відразу, але не чистивши інжир, розріжте його навпіл. Акуратно притримуйте плід і гострим ножем розріжте повздовж навпіл. Так ви зможете відразу відчути смак інжиру під час вживання.
Із них готують варення, джеми, компоти, але основний спосіб переробки - сушка під сонцем. Висушені плоди довго зберігаються, їх зручно транспортувати, але за смаковими якостям вони, звичайно, поступаються свіжим. Його використовують для приготування блюд із м'яса, в тому числі птиці. Із інжиру готують вино, а в Середній Азії з нього роблять душаб - згущений сік, який довго зберігається і застосовується в різноманітних кулірнаних цілях.
Як зберігати: краще всього зберігати в холодильнику при температурі 1 ºС. Зберігати при кімнатній температурі можна не більше, як добу.
Корисні властивості: інжир має протизапальні властивості і використовується в якості потогонного засобу при простудних захворюваннях. Інжир корисний людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою, є ефективним засобом профілактики раку. В інжирі багато дієтичної клітковини, яка позитивно впливає на кишковий тракт. Так, як інжир багатий на залізо, його рекомендують хворим, які страждають на залізодефіцитну анемію. При захворюванні серцево-судинної системи він дуже корисний, завдяки великому вмісту в ньому калію. Калій здатний зняти напругу в кровоносних судинах, він послаблює і розширює їх. Інжир також важливий для профілактики гіпертонії і дуже корисний при венозній недостатності.
На Ближньому Сході плоди інжиру вважають афродизіаком, так як в їх склад входить речовина, яка збуджує статевий потяг і підвищує сексуальну активність.
Сушені і свіжі плоди інжира не рекомендуються вживати при цукровому діабеті, подагрі, а також людям, які схильні до ожиріння. При гострих запальних захворюваннях шлункового тракту (гострий гастрит, коліт) інжир також не варто вживати в їжу.