Кількість
|
Вартість
|
||
|
Батат, солодка картопля, Sweet potato
Батат або солодка картопля є одним з найпоширеніших рослин, культивованих людиною. Бульби батату, що використовуються в кулінарії, мають вигляд довгих (до 30 см) потовщених кореневищ, з ніжною соковитою солодкою м'якоттю і тонкою шкірою. Залежно від сорту бульби бувають за формою круглі або провгуваті з білим, рожевим або блідо-жовтим забарвлення м'якоті. Вага середнього розміру бульби становить близько 300 грам, але окремі екземпляри досягають трьох або більше кілограмів. Несолодкі сорти батата, в приготовленому вигляді, схожі на смак солодкуватої підмороженої картоплі. Більш солодші сорти мають смак схожий на каштани, банани, горіхи, диню і гарбуза водночас.
Як смакувати батат: бульбу батату вживають в сирому, відвареному, запеченому і підсмаженому вигляді, її використовують в якості гарнірів до страв із м'яса, для фарширування перцю, приготування котлет, додають до каші. Із солодких сортів батату готують суфле, чіпси, повидло, пастилу та інші страви.
Також із бульби батату отримують борошно, цукор, патоку і спирт, молоде листя і стебла після відварювання додають в різні салати, а з насіння отримують сурогат кави.
Як зберігати батат: батат повинен зберігатися в прохолодному, добре провітрюваному місці, де волога і сонячне світло не проникають. Холодильник для цього не підходить! Температура зберігання повинна бути в межах +13-16 °C.
Корисні властивості батата: батат є багатим джерелом антиоксидантів, вітамінів, мінералів і дієтичних волокон, необхідних для здоров'я. В складі батату є пантотенова кислота, піридоксин, тіамін, ніацин і рибофлавін, фолати, вітаміни С, D і К, а також серйозну дозу мінералів, таких як залізо, кальцій, магній, марганець і калій.