Кількість
|
Вартість
|
||
|
Батат фіолетовий, солодка картопля пурпурна, Sweet potato purple
Фіолетовий або пурпурний батат є одним з найпопулярніших овочів у Азії, і це не дивно - адже він володіє натуральним яскравим фіолетовим кольором і божественно виглядає в пирогах, морозиві, шоколаді та інших десертах. Смак у нього також незвичайний - в ньому зовсім немає солодощі, але є виразний присмак каштана. Вага середнього розміру бульби становить близько 300 грам, але окремі екземпляри досягають трьох або більше кілограмів. Несолодкі сорти батата, в приготовленому вигляді, схожі на смак солодкуватої підмороженої картоплі. Більш солодші сорти мають смак схожий на каштани, банани, горіхи, диню і гарбуза водночас.
Батат як готувати: бульбу батату вживають в сирому, відвареному, запеченому і підсмаженому вигляді, її використовують в якості гарнірів до страв із м'яса, для фарширування перцю, приготування котлет, додають до каші. Із солодких сортів батату готують суфле, чіпси, повидло, пастилу та інші страви. Фіолетовий колір цього сорту батата зберігається при температурній обробці, що дозволяє створювати цікаві страви різнокольорових комбінацій з другими сортами батата.
Також із бульби батату отримують борошно, цукор, патоку і спирт, молоде листя і стебла після відварювання додають в різні салати, а з насіння отримують сурогат кави.
Як зберігати батат: батат повинен зберігатися в прохолодному, добре провітрюваному місці, де волога і сонячне світло не проникають. Холодильник для цього не підходить! Температура зберігання повинна бути в межах +13 +16 °C.
Корисні властивості батату: пурпурний батат вважається найкориснішим різновидом серед всіх сортів солодкої картоплі. Зокрема, в м'якоті фіолетового батата міститься в двадцять разів більше селену і йоду, ніж в сортах жовтого і оранжевого забарвлення. За даними вчених, антиоксидантні і антибактеріальні властивості цього овоча в 3,5 рази вище, ніж у чорниці.
М'якоть фіолетового батата, на відміну від м'якоті інших сортів батату, містить велику кількість антиоксидантів і антоціанів, які сприяють відновленню зору, поліпшенню роботи імунної системи, уповільнюють процеси старіння і запобігають розвитку раку.