Кількість
|
Вартість
|
||
|
Апельсин, Оrange
Залежно від сорту апельсина, форма, величина, соковитість і смак плодів досить різні. Частіше форма плодів округла, покрита щільною шкірою, яка буває всіх відтінків помаранчевого кольору. Всередині апельсина знаходиться м'якоть, розділена на скибочки, які легко відділяються один від одного. М'якоть соковита і солодка, в залежності від сорту яскраво-жовтого, помаранчевого або навіть червоного кольору, з невеликими насінням, зануреними в м'якоть.
Існують кислі і солодкі сорти апельсинів. Найпоширенішими і комерційними сортами в світі можна назвати Вашингтон-Нейвел (Washington Navel), Нейвел (Navel -англ. “пупок”) чи Нейвеліна (Navelina), Валенсія (Valencia) , Тарокко (Tarocco).
Нейвел, Нейвеліна - плоди цих сортів мають товсту шкірку, соковиті, кисло-солодкі, майже без кісточок.
Вашингтон- Нэйвел - плоди цього сорту мають товсту шкірку, дуже соковиті, солодкі, без кісточок.
Валенсія - плоди такого сорту мають тонку шкірку, соковиті, солодкі.
Тарокко или сицилійський апельсин - мають тонку червоно-помаранчеву шкірку. М'якоть соковита, солодка, червоного кольору.
Апельсин - чудовий десерт, а шкірка апельсина використовується для виготовлення цедри, настоїв, джемів, лікерів.
Кращий спосіб вибрати смачний апельсин - потримати його в руці. Чим важче апельсин, тим він соковитіший і смачніший.
Як зберігати апельсин?
При кімнатній температурі апельсини будуть зберігатися і залишатися смачними не більше одного тижня, для збільшення терміну придатності апельсинів, можна використати спеціальне відділення для фруктів і овочів в холодильнику.
Користь апельсина
Апельсини покращують апетит, корисні як засіб загального зміцнення. Завдяки наявності комплексу вітамінів та інших біологічно активних речовин, ці цитрусові рекомендуються для профілактики і лікування гіповітамінозів, захворювань печінки, серця і судин, обміну речовин. Пектини, які зустрічаються в апельсинах, сприяють процесу травлення, підвищують моторна функція товстої кишки і зменшують гнилісні процеси в ньому.
Апельсиновий сік містить фітонциди. Це пояснює його протизапальну і антимікробну дію. Апельсиновий сік - хороший протицинговий засіб. Апельсиновий сік активізує діяльність всіхі функцій організму, покращує обмін речовин. Він корисний для діабетиків. Рекомендується при авітамінозі, втомі, занепаді сил. Гарно втамовує спрагу, особливо у випадках лихоманки.