Кількість
|
Вартість
|
||
|
Тамарілло, Тамарільйо, томатне дерево Tamarillo
Зовні плоди тамарілло чимось схожі на помідори. По формі вони нагадують гладеньке куряче яйце від 5 до 10 см в довжину і до 5 см в діаметрі. Ростуть плоди на кущах від 3 до 3,5 м висотою, гронами за кількістю від 3 до 12 штук. Дозвівші плоди мають, як правило, рівний червоне, жовте чи оранжеве забарвлення. Зустрічаються і плоди з темно-фіолетовою і бузковою шкіркою, окремі екземпляри можуть мати і неяскраво виражені темні поздовжні полоски.
Їх блискуча шкірка тверда і гірка, а м'якоть має кисло-солодкий смак, без аромату. За смаком тамарілло нагадує поєднання аґруса з помідором, або середнє між смаком помідора з маракуєю, а аромат нагадує смородину. Маленьке насіння в центрі плоду їстівне.
Як їсти тамарілло?
Їдять тільки м'якоть плоду, попередньо знявши з нього щільну шкірку, Вона груба, і, щоб її акуратно зняти, плоди кладуть на півхвилини в гарячу воду і після того акуратно знімають шкірку ножем. Можна розрізати навпіл і їсти м'якоть ложкою.
Найближчим родичем тамарілло є картопля, помідори, баклажани і стручкові перці. Так, що, по суті, це овоч, а не фрукт. Але тим не менше, тамарілло вважається фруктом. Ця обставина робить тамарілло в кулінарному відношенні справжнім універсальним плодом. Із нього можна готувати як страви, які зазвичай готуються із овочів, так і страви, які традиційно готують із фруктів. Тамарілло можна їсти сирим чи підсмажити з цибулею, покласти шматочки на бутерброд чи зварити з м'ясом, використовувати в якості начинки для піци, лазаньї, пирогів чи приготувати каррі, чатні, рагу, протушити з яблуками. Із тамарілло готують маринади, соуси, морозиво, салати, закуски, супи, майонези, напої, пюре, соки, джеми, мармелади і велике різноманіття інших страв.
Як зберігати тамарільйо?
Дозрівше тамарілло зберігається недовго, в холодильнику не більше 2 тижнів. Ці плоди гарно зберігають смакові і поживні властивості при заморожуванні. Рекомендується спочатку зняти з них шкірку, перед тим як помістити в морозильну камеру.
Користь тамарілло
Плоди тамарілло не тільки смачні, але і корисні, в них міститься необхідні для організму людини мікроелементи і вітаміни А, Е, С, РР, групи В. Його активно використовують для зменшення головного болю, а також при неврологічному генезі. Він чудово відновлює сили організму після хвороби.