Кількість
|
Вартість
|
||
|
Салак, Salak, зміїний фрукт, snake fruit
Плоди салаку лускаті і шорохуваті, нагадують шкіру змії. М'якоть салаку світлого кольору складається із декількох сегментів, вона не соковита, не має хрусткої структури. Деякі описують смак салаку, як кисло-солодкий з горіховим присмаком, деякі говорять, що смак нагадує квашене яблуко чи полуницю. Думки досить суперечливі. З чого стає зрозумілим, що фрукт специфічний, але у нього є свої прихильники.
Як їсти салак?
Почистіть плід від лускатої шкірки і їжте білу м'якоть. Кісточка не їстівна.
Як правило, фрукт вживають в їжу в сирому вигляді, але також його можна використовувати у відвареному чи зацукрованому вигляді. Недозрівші плоди, які мають кислий і в'язкий смак, маринують як пікулі.
Як зберігати салак?
В домашніх умовах салак зберігається в холодильнику, але можна зберігати і при температурі 10-12°С.
Користь салака
Плоди салаку місять білкові фракції, жири, вуглеводи, дубильні речовини танину, пектинові речовини, харчові волокна (клітковина), провітамін А (бета-каротин), вітаміни группы В (тіамін, рибофлавін), аскорбінову кислоту (вітамін С), залізо, кальцій, фосфор. В 100г продукту 50ккал, тому салак відноситься до низькокалорійних екзотичних фруктів.
При вживанні салаку виводяться токсичні речовини і шлаки, попереджується розвиток серцево-судинних захворювань, знижується ризик виникнення інсульту, запобігає розвитку онкології, покращується зорова функція, укріплюються кісткові тканини, підтримується гормональний баланс, стимулюється відновлення процесу клітини, регулюється водний баланс в організмі, покращується пам'ять (нерідко даний продукт називають «фруктом пам'яті»), знижується відчуття голоду і апетиту, зменшується маса тіла, лікується шлункова диспепсія, знижується кислотність шлункового соку, прискорюється регенерація клітин підшлункової залози, нормалізується рівень глюкози в крові.