Кількість
|
Вартість
|
||
|
Папайя, Papaya, папайя голд, папайя Капохо
Середня вага одного плоду від 350г до 400г.
Дрібноплідна папайя має грушевидну форму; колір шкірки зазвичай салатового або жовтого кольору. Всередені соковита, солодка м`якоть помаранчевого кольору з округлим чорним насінням, яке не рекомендується до вживання. За смаком папайя Капохо нагадує поєднання дині, гарбуза, також можна вловити легкі кавові нотки, але краще спробувати!
На сьогодні відомо більше тисячі сортів папаї, що відрізняються за формою, розміром, кольором і смаковими властивостями. Одним з найпопулярніших сортів в нашій країні є папайя Формоза (велика), Капохо (дрібноплідна) і папайя зелена.
Папайя як їсти?
Розріжте папаю вздовж плоду і видаліть ложкою насіння. Після цього можна очистити її ножем від шкірки і нарізати, або навпаки.
Плоди папаї смачні і дуже корисні, завдяки чому знаходять широке застосування в кулінарії. Зазвичай папайю вживають в їжу в свіжому вигляді, без шкірки та насіння, або запікають, в результаті чого вона починає виділяти запах хліба. Також її використовують для приготування салатів, соусов, напоїв, смузі та кондитерських виробів.
Як зберігати папайю?
Ідеальна температура зберігання від 6 до 10°С.
Перевірити стиглість папайї допоможе дотик: її поверхня повинна мати пружну шкіру, піддаватися легкому натисненню. Тобто, м’якоть під шкіркою повинна бути м’якувата.
Якщо ж папая твердувата, її варто залишити при кімнатній температурі на 1-3 дні.
Папайя користь
Плоди папаї за хімічним складом дуже близькі до дині. Вони містять глюкозу і фруктозу, органічні кислоти, клітковину, білки, вітамін С, бета-каротин, вітаміни В1, В2, В5 і D. Мінеральні речовини представлені калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, залізом. Особливу цінніть плодам надає папаїн, рослинний фермент, по своїй дії схожий на шлунковий сік. Плоди папаї використовують, перш за все, як цінний дієтичний продукт, що сприяє травленню. Є відомості, що плоди лікують виразку шлунку. Папаїн в шлунку людини розщеплює білки, а також, подібно пепсину, сприяє розщепленню жирів. У зв`язку з цим, він (папаїн) особливо корисний для людей, що мають дефіцит білків через нездатність організму повністю або частково засвоювати білки.
Нестиглі плоди папаї не рекомендуються до вживання при вагітності!