Кількість
|
Вартість
|
||
|
Лисички, Cantharelle
Особливістю цього гриба є те, що його шапка і ніжка є одним цілим.
Є кілька різновидів їстівних лисичок, окрім звичайної, вирізняють менш поширену бархатисту (яскраво-помаранчеву), ограновану (з гладким гіменоформ і крихкою м'якоттю) і сіру (чорного кольору з білими спорами). Гранована лисичка найбільш поширена в лісах Північної Америки, сіра лисичка - в помірному поясі північної півкулі і в тропіках. Сіру лисичку люди вже давно бояться через його зловісний чорний колір і форму, що нагадує трубу. У Німеччині вона називалася "труба смерті", вважаючи її отруйною. Але насправді, смак і аромат цього, здавалося б, непривабливого різновиду гриба, перевершують такого ж жовтого родича.
Як смакувати: в кулінарії лисички високо цінуються не тільки через їх відмінний смак, але і за їх тривалий термін придатності і легкість транспортування. Це пов'язано з повною відсутністю личинок комах і червоточин в м'якоті. І ще, лисички, на відміну від інших грибів, не накопичують радіоактивні речовини, а навпаки, сприяють виведенню радіонуклідів з організму.
Як зберігати: необхідно зберігати в холодильнику.
Корисні властивості: м'якоть лисичок насичене вітамінами групи В, бета-каротином (який має характерний жовтий відтінок, який надає вцілому окрас лисичкам), вітамін D, PP, із мікроелементів, в лисичках є солі міді і цинку. Цінним компонентом цих грибів є амінокислоти, які задовольняють потребу організму в білку.