Кількість
|
Вартість
|
||
|
Цукіні, Zucchini
Цукіні - це вид кабачків, який з'явився в Італії, і перекладається з італійської мови як «маленький гарбуз».
Цукіні має довгасту циліндричну форму, з шкіркою, м'якшою, ніж у інших видів кабачків, з соковитою їстівної м'якоттю, яка має водянистий, неяскраво виражений смак. Колір шкірки цукіні може бути блідо-зеленим, жовтим або темно-зеленим. Жовті цукіні трохи солодше зелених. Молоді цукіні невеликого розміру (до 15 см) можна їсти разом з шкіркою і навіть сирими, вони вважаються найбільш корисними і смачними. У більших і зрілих кабачків шкірка твердне, м'якоть стає більш грубою.
Як смакувати: при використанні в кулінарії, найчастіше цукіні піддають тепловій обробці: тушкують, смажать, готують на пару. Особливо смачні смажені кабачки з соусом з часнику і майонезу. З тушкованих цукіні роблять особливу закуску, відому під назвою «кабачкова ікра». Молоді, недозрілі плоди можна в сирому вигляді додавати в овочеві салати, попередньо натерши на тертці або дрібно порізавши. З дрібно натертих овочів роблять кабачкові оладки, що володіють дуже ніжним смаком. Плоди зовсім маленького розміру можна обсмажувати цілком - виходить смачне і незвичайне блюдо. Популярна середземноморська страва - фаршировані цукіні. Також їх маринують і консервують - окремо або в складі овочевих салатів. Існує оригінальний рецепт варення з цукіні.
Як зберігати: хоча стандартна температура холодильника підходить для цукіні, висока вологість може викликати гниття і утворення цвілі. Щоб уникнути цього, складіть цукіні в паперовий пакет. Зробіть невеликі вентиляційні отвори для вентиляції.
Корисні властивості: так як цей овоч містить велику кількість вітаміну С, він має загальнозміцнюючі властивості. Пектинові речовини, що містяться в цукіні, сприяють легкій засвоюваності цього продукту. Плоди цукіні мають сечогінну властивість, виводять з організму солі натрію і надлишки води, тому «ікру» з кабачків рекомендується їсти при сечокам'яній хворобі, подагрі, хворобах обміну речовин, хронічному пієлонефриті і нефриті. Корисні страви з цукіні при гепатиті, холециститі, атеросклерозі, жовчнокам'яній хворобі і гіпертонії. Страви з цукіні радять вживати всім бажаючим знизити вагу, так як вони малокалорійні. Кабачок протипоказаний людям з нирковими захворюваннями, які пов'язані з порушенням виведення з організму калію.