Кількість
|
Вартість
|
||
|
Мандарин, Мangerine
Мандарин - древня цитрусова культура. Плоди мандарину яскраві, невеликі за розмірами (в середньому 60-80 г), плоско-округлі або злегка видовжені, відомі своїм прекрасним освіжаючим смаком і ароматом. На відміну від апельсина, шкірка у плодів мандарина тонше і легко очищується від шматочків м'якоті, які добре відділяються один від одного.
В результаті схрещування мандарина з іншими цитрусовими фруктами, були отримані різноманітні гібриди. Найбільш поширеними сортами є:
- клементина (Citrus clementina) - дрібні або середньо-великі, сплющені, дуже ароматні помаранчево-червоні плоди, вкритиі блискучою тонкою шкірою (багатонасіннєві клементини отримали назву монреалі);
- сатсума - сплющені з полюсів плоди круглої форми вкриті тонкою шкіркою помаранчевого кольору. До речі, в цьому фрукті майже немає кісточок. Вага плодів в середньому не перевищує 70 г.
- міннеола (Minneola) - відрізняються різноманітністю розмірів червоно-помаранчевих плодів (від дрібних до дуже великих), за формою - видовжено-округла, з «горбком» і «шийкою» зверху.
Як зберігати: зберігати в холодильнику в спеціальному відділенні для фруктів і овочів
Корисні властивості: Мандарини містять кислоти, вітаміни А, D, K та інші, а також мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, натрій, кальцій. У мандаринах присутні фітоциди, природні антисептики. Шкірка містить 1-2% ефірного масла, а також пігменти, такі як каротин. Взимку цей цитрус відновлює нестачу вітамінів, а також зміцнює імунну систему завдяки високій дозі аскорбінової кислоти. Додавання цедри в гарячі напої допомагає розріджувати мокротиння і полегшувати кашель. Як і всі цитрусові, цей плід має жарознижувальну дію і прискорює лікування застуди. Ефірне масло має заспокійливу дію, що корисно для зняття стресу, поліпшення сну і самопочуття.