Кількість
|
Вартість
|
||
|
Малина, Raspberry
Плоди малини – це кістянка невеликого розміру з приємним ароматом і ніжним солодким смаком. Найпоширеніші сорти червоної малини, кольорова гамма яких коливається від світло-рожевого до насиченого бордового кольору. Однак є різновиди чагарників з жовтими ягодами (біла малини), а іноді і чорними (ожиномалина). Садові сорти малини більші, ніж дикростущі сорти, але аромат і смак не настільки насичений.
Як смакувати: плоди малини вживають в кулінарії і в лікувальних цілях. Ягоди рослини їдять свіжими, варять з них варення, сироп, консервують і сушать. З малини роблять сік, дитяче пюре, варять компоти і киселі, готують морс і желе. Малиновий сік застосовують в якості наповнювача для солодких страв - кремів, десертів, йогуртів, сиру, цукерок. З ягід роблять начинку для пирогів, додають в торти і тістечка.
Як зберігати: ягоди залишаться свіжими, якщо ви будете зберігати їх не більше, ніж на тиждень в холодному місці, оптимальна температура зберігання від 0 до +2ºC. Свіжі фрукти заморожують - в такому вигляді вони зберігаються дуже довго, не втрачаючи своїх цінних якостей.
Корисні властивості: малина здавна використовувалася при застуді і гострих респіраторних захворюваннях, при грипі, радикуліті, лихоманці, болі в суглобах і невралгії. Малина підвищує апетит. Саліцилова кислота, що міститься в малині, без побічних ефектів знижує підвищену температуру тіла, малинові ягоди мають виражений вплив на потогінну дію. Також малина має антитоксичні і кровозупиняючі властивості, її рекомендують при шлунково-кишкових проблемах, захворюваннях нирок, атеросклерозу, гіпертонії, анемії. Мідь, що міститься в малині, рекомендується для тих, хто страждає від нервового перенапруження, оскільки мідь є компонентом багатьох антидепресантів.
Високий вміст в малині пуринів робить цю ягоду протипоказаною при проблемах з нирками і подагрою, а також при загостренні сечокам'яної хвороби.
При гастриті, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, не можна вживати малинові відвари і настоянки, але можна дозволити собі малиновий морс або малиновий сік, розведений з водою.