Кількість
|
Вартість
|
||
|
Цикорій салатний, Вітлуф, Chicory, Witloof
Цикорій салатний, ендівій, вітлуф - це назва одного вида салату, різновиду цикорію звичайного (кореневого). Цей салат має білі, щільні, м'ясисті листки, зібрані в тугий продовгуватий бутон. Смак його гіркуватий, що обумовлено наявністю в хімічному складі інсуліну і інтібіну.
Як овочева рослина, цикорій обробляється порівняно недавно. В 1870 році при вигонці кореневого цикорія брюсельський садівник зробив відбір рослин, які замість листків сформували маленький, щільний, біло-жовтий качан конічної форми. Його назвали "вітлуф", що в перекладі з фламандського значить "білий лист". Ця рослина і слугувала початковим матеріалом для подальшої селекції вітлуфа. Останнім часом він отримав широке розповсюдження в багатьох країнах Європи, а також Америки, як делікатесний зимовий овоч.
Як зберігати: зберігати можна в контейнерах і поліетиленових пакетах при постійній температурі близько +1..+2°С.
Корисні властивості: Листя салатного цикорію багате вітамінами і мінеральними речовинами. В них міститься аскорбінова кислота, каротин, білки, азотнокислі, сіркокислі і солянокислі солі калія, які покращують діяльність нирок. Інулін здійснює регулювальну дію на обмін речовин в організмі і застосовується як замінник цукру при діабеті. Інтібін покращує работу органів травлення, діяльність печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, серцево-судинної системи, позитивно влиє на кровоутворюючі органи.