Кількість
|
Вартість
|
||
|
Чебрець, Thyme
Чебрець - це багаторічна пряно-ароматична і лікарська рослина, відома людині з давніх часів.
Чебрець має приємний міцний запах, гострий, сильно пряний гіркий смак.
В якості пряності використовують ароматні, вітамінно багаті, листя чебрецю. Це покращує смак, передає аромат, дарує гіркоту. Він залишається одним із провідних спецій у пекарській справі. Покращує запах і смак овочевих страв, особливо картоплі та капусти. Можна сказати, що просто необхідно застосовувати при приготуванні жирних, смажених страв, баранини, м'ясних паштетів (із свинини), смаженої риби, запеченої свинини. Ним приправляють птицю (гуску, качку), дичину. Чебрець поєднується з стравами з яєць, сирів.
Подрібнювати зелень і розмелювати насіння необхідно тільки перед споживанням, щоб аромат і запах не випаровувався.
Як зберігати: зберігати в поліетиленовому пакеті в холодильнику. Траву розміщуйте вільно, не утрамбовуючи.
Корисні властивості: свіже і сухе листя чебрецю відварюють і п'ють під час кашлюка, болі в суглобах, серцевих болях, при радикуліті, неврологічних захворюваннях. Значну допомогу забезпечує чебрець при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, є жовчогінним, очищує кров, має сечогінну дію. Відзначено його позитивний ефект під час безсоння.