Кількість
|
Вартість
|
||
|
Шпинат, Spinach
Сучасні дієтологи зараховують шпинат до п'ятірки найбільш корисних продуктів в світі.
За смаком шпинат прісний, але за допомогою заправки, яка складається із чайної ложки лимонного соку і столової ложки оливкової олії, можна зробити його смак дивовижним.
Шпинат їдять свіжим, запікають, відварюють, використовують в якості начинки для пирогів. Він є частим інградієнтом салатів, закусок і соусів. Дуже легким і смачним виходить суп із цього салату. Ще декілька хороших кулінарних поєднань - шпинат зі свіжим сиром, беконом чи із вершками.
Оскільки у шпината майже нейтральний смак, його додають до багатьох страв, зокрема до картопляного пюре, тіста, м'ясних котлет, омлетів і навіть десертів. А в харчовій промисловості з цього овоча готують приправи і консерви, а також використовують для виробництва барвників.
Як зберігати: зберігати при температурі від 4 С° до 8 С°.
Корисні властивості: користь шпинату підтверджена науковими дослідженнями. Його листя містить вітаміни A, C, E, фолієву кислоту, а також антиоксиданти, необходні для регулювання складу внутрішньокліткової рідини. Листя рослини лікарі рекомендують вживати в їжу людям, які страждають від анемії: продукт покращує кровоутворюючу функцію організму і підвищує вміст в крові гемоглобіну. Низька калорійність продукту дозволяє додавати його в дієтичне меню. А ще цей продукт допоможе правильно очистити кишківник. Вагітні жінки, які вживають в їжу листя шпинату, забезпечують плід речовинами, які необхідні для його правильного розвитку.
Шкідливість шпинату полягає в тому, що в його склад входить щавлева кислота. Вона може визвати загострення захворювань нирок і сечовивідних каналів. Противопоказаний цей продукт також при подагрі, ревматизмі, хворобах печінки і жовчного міхура. Користь і шкідливість шпинату буде збалансована в том випадку, якщо ви вживаєте продукт в міру.