Кількість
|
Вартість
|
||
|
Глива сіра чи звичайна, Oyster mushroom
Глива звичайна - великий гриб з капелюшком від 5 до 30 см в діаметрі. Капелюшок гриба м'ясистий, з гладкою глянцевою поверхнею, форма капелюшка - кругла або мушлеподібна. Ніжка гриба дуже коротка, вигнута вбік. Гливи ростуть групами на деревах, але їх можна вирощувати на підкладці із рослинних відходів, що містить лінгвіні і целюлозу.
Як смакувати: в їжу вживають тільки шляпки гливи, ніжки гриба жорсткі та неїстівні. Для приготування кулінарних страв підійдуть молоді гливи, розміром не більші ніж 10 см. Гливи не можна їсти сирими, необхідна обов'язкова теплова обробка гриба. Найпопулярнішою стравою з цих грибів є смажені гливи. Гриби також тушкують, варять суп, маринують. Гливи використовують для приготування печені, додають їх до пиріжків, до макарон, до піци, використовують в якості начинки для вареників. Сухі гливи та грибний порошок з гливи використовують в харчовій промисловості при виготовленні супів швидкого приготування, паштетів, ковбас та напівфабрикатів.
Як зберігати: необхідно зберігати в холодильнику.
Корисні властивості: гливи - низькокалорійний продукт, екологічно чистий і безпечний. Глива устрична або звичайна містить всі речовини, необхідні для людського організму, ці гриби особливо багаті на калій, фосфор, залізо, вітаміни B1, PP і D. Регулярне вживання гливи підвищує імунітет, перешкоджає розвитку атеросклерозу, затримує старіння організму. Виявляється, що можливість виникнення пухлини в організмі людини асоціюється з можливістю виробляти спеціальні ферменти, так звані перфорінни. Ці ферменти руйнують пошкоджені клітини. З віком їх стає менше, але деякі гриби можуть компенсувати їх відсутність. В цьому лідером серед грибів - шіітаке. Але препарати з них коштують дорого і не продаються скрізь. Однак, ті ж перфоріни містять інші гриби на деревах. У тому числі і популярні у нас гливи. Звичайно, вміст рятувальних ферментів у гливах не такий високий, як в шіітаке. Але з цим боротись доволі просто: потрібно їх їсти частіше.