Кількість
|
Вартість
|
||
|
Ожина, Dewberry
Плоди ожини крупні, з великою кількістю насіння, дуже схожі на малину. Відмінність полягає в тому, що при зборі ожини, ягоди відривать з ложем, на якому зберігаються ягоди, а у малині вони м'яко відходять від цього «ядра». Стиглі ягоди ожини яскраво-чорні, іноді з фіолетовим відтінком. Ягоди ожини мають дуже приємний, солодкий (кисло-солодкий, в залежності від сорту) смак, вони напрочуд соковиті і ароматні.
Як смакувати: ожина споживається в свіжому вигляді, але також з неї роблять десерти, напої, компоти, варення і вино.
Як зберігати: ягоди залишаться свіжим, якщо ви будете зберігаєте їх не більше ніж на тиждень в холодному місці, оптимальна температура зберігання від 0 до +2ºC. До того ж, її можна заморозити - з цукром або без.
Корисні властивості: завдяки своєму складу, ожина має виняткові вигоди, давно і дуже успішно використовується в лікувальних цілях. Ягоди ожини допомагають при ГРВІ і пневмонії, так як вони мають здатність природньо і швидко знижувати підвищену температуру тіла. Фенольні сполуки, які є частиною ожини, зміцнюють капіляри і запобігають розвитку склерозу. Ожина має заспокійливу дію, тому її активно використовують при неврозі. Вона дуже корисна для кишківника, її ягоди показані при проблемах з нирками і при циститі, також вона використовується при лікуванні суглобів.
Ожиною не варто зловживати при підвищеній кослотності шлунку. При переїданні цих ягід, можуть виникнути проблеми з кишківником.