Кількість
|
Вартість
|
||
|
Дуріан, Durian, король фруктів
Вага одного плоду 2,5 - 3,5 кг
Абсолютно унікальний фрукт, що не має аналогів! Від його запаху не заховатись, а запах цей (сірководень) настільки неприємний, що в деяких країнах його заборонено приносити в громадські місця. Щоб позбутися неприємного запаху, м'якоть занурюють на добу в молочко кокосової пальми. В Тайланді - це фрукт № 1. Хоча "адово" смердить сірководнем, але дуже смачний!
Плоди крупні, деякі екземпляри досягають 30 см в діаметрі і до 10 кг ваги, при середніх розмірах 15-25 см і 2 кг ваги.
Світло-жовта м'якоть дуріана за смаком не має смакових аналогів. Він має гладку текстуру, солодкий смак, насичений, як заварний крем, що нагадує банан, манго, ананас, переспівшу папайю і ваніль. Дуріан настільки ситний, що з'ївши вранці шматочок, його легко вистачає до вечері. При цьому навіть не виникає і легкого відчуття голоду.
М'якоть дозрівших плодів зазвичай вживають в свіжому вигляді, готують морозиво, її також додають в торти і іншу їжу. Недозрівші плоди варять, подібно овочам чи додають в супи. Смажене, запечене чи зварене насіння також вживають в їжу.
Плід необхідно їсти відразу після відкриття. Пам'ятайте, що шматочок "правильно" дозрівшого дуріана повинен бути ніжним і пружним. Всередині нього знаходяться блискуче насіння, величиною від 2 до 6 см і м'якоть - товста, кремово-жовтого кольору. Недозрівший фрукт майже без смаку і пахне свіжою травою. Але чим більше він дозріє, тим більше своєрідним стає, перетворюючись в дуже в'їдливий, солодкувато-гнильний. Переспівший дуріан починає гіркнути.
Як їсти дуріан: відкрити дуріан під силу тільки спеціалісту, для цього потрібно мати спеціальну рукавицю і дуже гострий ніж, тому що шкірка надзвичайно тверда. ЇЇ розрізають, а густу вершкову масу їдять ложкою, інакше запах, який в'їстися, не відмити ніяким милом.
Як зберігати дуріан: дуріан відноситься до продуктів, що швидко псуються, тому бажано використати дуріан в їжу відразу, але в іншій ситуації можна його і зберегти. Варто відмітити, що цей фрукт можна і не розміщувати в холодильнику. При кімнатній температурі даний продукт може зберігатись протягом 5 днів, але не більше. Не варто зберігати дуріан поряд з іншими продуктами.
Дуріан корисні властивості: Фрукт дуже багатий вітамінами, жирами, вуглеводами і білками. М'якоть містить вітамін С (19,7 мг - близько 33% необхідної добової норми), каротин, вітаміни групи В (рибофлавін, ніацин, фолієва кислота), нікотинова кислота і незалежні мінерали: залізо, форсфор, кальцій.