Кількість
|
Вартість
|
||
|
Мускатний гарбуз, Muscat squash
Мускатні гарбузи бувають найрізноманітнішої форми: округлі, овальні, циліндричні, перцевидні, глибокосегментованні слабосегментованні, широкі і сплюснуті. Шкірка буває різноманітних кольорів і відтінків: бежевого, жовтого, яскраво помаранчевого, зеленого та ін. Усередині міститься м'якоть жовтого, оранжевого або темно-оранжевого кольору. Усередині мускатного гарбуза суцільна солодка і ароматна м'якоть, і мінімум насіння. Їстівність насіння поставлена під сумнів. На відміну від інших видів, насіння мускатного гарбуза дуже дрібне, має жорстку і тверду оболонку.
Відразу після збору врожаю м'якоть плоду має блідий відтінок (бежевий або світло-помаранчевий) з легким мускатним ароматом, а у м'якоті прісний смак. При зберіганні м'якоть набуває яскраво помаранчевий відтінок, при цьому посилюється мускатний аромат, також збільшується вміст цукру.
Як смакувати: її можна їсти сирою, наприклад, в салаті, а можна готувати з неї кашу, пюре, оладки і пироги, варення, соки, цукати, а у вигляді гарніру для м'ясних страв цей сорт гарбузів не годиться через високий вміст цукру в м'якоті. В Індії з нього роблять відмінну халву!
Як зберігати: оптимальна температура зберігання гарбуза від +2 до +10 °C.
Корисні властивості: гарбуз корисний, так як він - багате джерело каротину, за кількістю якого гарбуз стоїть поруч з морквою, лише трохи їй поступаючись. У зв'язці з вітаміном Е каротин приносить користь, уповільнюючи старіння шкіри. Гарбуз корисний тим, що сприяє попередженню розвитку хвороб нирок, серця, печінки, запобігає раку, коліту, діабету. За вмістом заліза гарбузу немає рівних серед усіх існуючих овочів. Користь гарбуза також в тому, що в ньому містяться в досить великих кількостях солі кальцію, калію і магнію, солі цинку, а також рослинний білок і клітковина. Зміст великої кількості пектинових речовин в гарбузі дозволяє виводити шкідливі і токсичні речовини, в тому числі шкідливий холестерин.