Кількість
|
Вартість
|
||
|
Спаржа, Аsparagus
Спаржа – молодий паросток рослини роду Аспарагус. Близько 200 видів аспарагуса відомі, але тільки деякі з них їстівні і називаються спаржею. В залежності від кольорового окрасу пагонів розрізняють три види спаржі: білу, зелену і фіолетову. Крім того, буває також дика спаржа і міні спаржа. Колір рослини залежить від ступеня зрілості. Найм'якша і ніжна за смаком - біла спаржа. Щоб отримати білу спаржа її накривають темним покривним матеріалом. Якщо білі пагони залишаються під сонцем на деякий час, їх забарвлення буде змінений на зелений і фіолетовий. Зелена росте на світлі, вона грубше, ніж білого кольору, але містить більше вітамінів і поживних речовин. Смак зеленої і фіолетової спаржі дещо відрізняється від білої наявністю легкої гіркоти.
Як смакувати: свіжа спаржа майже не потребує обробки. Пагони можна не очищати, достатньо помити належним чином (тонкий верхній шар видаляється, якщо він волокнистий). Низ стебла відварюють довше крони, тому краще готувати спаржу у високій вузькій сковороді, щоб пучки помістилися в ній у вертикальному положенні. Її слід повільно опускати в каструлю з киплячою підсоленою водою. Відварювати спаржу необхідно 3 хвилини. Делікатно витягнуту спаржу із каструлі, краще опустити в холодну воду. Тоді вона зберігає колір, вітаміни і смак. Подають відварені пагони з соусом. Класичний голландський соус для спаржі : 3 жовтки розігріти на паровій бані, постійно помішуючи. Тонкою цівкою додати до них близько 150 грамів розплавленого вершкового масла (без сироватки). Додати 1 ч. л. лимонного соку, сіль і, помішуючи, зняти з вогню. Простіший варіант: змішати сметану з часником і зеленню і залити спаржу.
Як зберігати: зберігати спаржу краще в холодильнику у відділенні для зелені або овочів.
Хімічний склад зелених пагонів є більш цінним, ніж білий, крім того, зелена спаржа, на відміну від білої, може бути замороженою, що робить її доступною цілий рік.
Корисні властивості: ніжні, соковиті пагони спаржі - дуже корисні, і в той же час низькокалорійний продукт. У пагонах спаржі є аспарагін, що знижує артеріальний тиск, має сечогінну дію, розширює кровоносні судини, підвищує активність серцевого м'яза. Корисна спаржа при набряках серцевого і ниркового походження, ревматизмі, подагрі. Фенольні сполуки спаржі збільшують міцність і еластичність стінок кровоносних судин.
Вважається, що спаржа є сильним афродизіаком.