Кількість
|
Вартість
|
||
|
Спаржа, Аsparagus
Спаржа буває зеленою, білою, а також фіолетовою. Колір овоча залежить від того, як її вирощували.
Зелена спаржа - найпоширеніша. Це молоді пагони рослини, які збирають в кінці квітня або на початку травня.
Біла спаржа - менш популярна і дорожча. Вартість пояснюється тим, що рослинна вирощується на піщаних пагорбах і її зрізають, поки не побачила сонячного світла - інакше стає зеленою. Біла спаржа має більш ніжний смак, ніж зелена.
Фіолетова спаржа - найрідкісніша. Деякі вважають її екзотикою, хоча насправді це не так. Просто, на відміну від білої, отримує невелику порцію сонячного світла. Вона має злегка гіркуватий смак.
Дика спаржа не культивується. На поверхні має тонкі і темніші паростки, ніж зелена спаржа. Втім, смак від цього не змінюється.
Не варто сперечатися про смак сортів спаржі - як то кажуть, за смаком і кольором немає товаришів. Наприклад, німці є любителями білої спаржі, а італійці віддають перевагу зеленій і її кольоровим сортам. Всі види спаржі майже однаково корисні.
Як смакувати: свіжа спаржа майже не потребує обробки. Пагони можна не очищати, достатньо помити належним чином (тонкий верхній шар видаляється, якщо він волокнистий). Низ стебла відварюють довше крони, тому краще готувати спаржу у високій вузькій сковороді, щоб пучки помістилися в ній у вертикальному положенні. Її слід повільно опускати в каструлю з киплячою підсоленою водою. Відварювати спаржу необхідно 3 хвилини. Делікатно витягнуту спаржу із каструлі, краще опустити в холодну воду. Тоді вона зберігає колір, вітаміни і смак. Подають відварені пагони з соусом. Класичний голландський соус для спаржі : 3 жовтки розігріти на паровій бані, постійно помішуючи. Тонкою цівкою додати до них близько 150 грамів розплавленого вершкового масла (без сироватки). Додати 1 ч. л. лимонного соку, сіль і, помішуючи, зняти з вогню. Простіший варіант: змішати сметану з часником і зеленню і залити спаржу.
Як зберігати: зберігати спаржу краще в холодильнику у відділенні для зелені або овочів.
Хімічний склад зелених пагонів є більш цінним, ніж білий, крім того, зелена спаржа, на відміну від білої, може бути замороженою, що робить її доступною цілий рік.
Корисні властивості: ніжні, соковиті пагони спаржі - дуже корисні, і в той же час низькокалорійний продукт. У пагонах спаржі є аспарагін, що знижує артеріальний тиск, має сечогінну дію, розширює кровоносні судини, підвищує активність серцевого м'яза. Корисна спаржа при набряках серцевого і ниркового походження, ревматизмі, подагрі. Фенольні сполуки спаржі збільшують міцність і еластичність стінок кровоносних судин.
Вважається, що спаржа є сильним афродизіаком.