Кількість
|
Вартість
|
||
|
Салікорнія, Salicornia, морська спаржа
Належить до сімейства лободових (як шпинат, буряк і мангольд). Вона також відома як сіль трава, скляна трава або scorpiurus.
Головною особливістю салікорнії є її надзвичайно солоний смак (однак, це не так шкідливо як сіль). В свіжому викляді салікорнія нагадує маринований, солоний огірок з тмином або черемшею, а в трохи відвареному вигляді ця солона трава схожа за смаком на молоду спаржу або шпинат.
Можна використовувати її свіжою без будь-якої обробки як легку закуску, наприклад, до пива (вона має м'яку, соковиту і хрустку структуру). Також можна обсмажити або злегка відварити в несолоній воді (вона і так достатньо містить солі), полити оливковою олією і подавати до риби або м'яса. Завдяки морському смаку, салікорнія природньо доповнює смак риби в будь-якій формі. Також можна її висушити і посипати нею страви.
Як зберігати: необхідно зберігати в холодильнику.
Корисні властивості: незважаючи на те, що салікорнія є травою, вона не належить до низькокалорійної продукції - близько 130 ккал на 100 грам свіжого продукту, і є чудовим джерелом протеіну і харчових волокон. Морська спаржа має багато бромистого і йодистого магнію, вуглеводів і аскорбінової кислоти.
Рослина має тонізуючу дію і стимулює травлення. У народній медицині спиртова настоянка пагонів салікоранії використовується для полегшення ревматоїдних болів, а відвар морської трави лікують цингу і подагру.
Люди із загостренням виразкових хвороб і тих, чий організм схильний до утворення каменів у нирках і жовчному міхурі варто утримуватися від вживання салікорінія - все ж продукт занадто насичений мінералами і може викликати неприємні симптоми загострення хронічних захворювань.