Кількість
|
Вартість
|
||
|
Козлобородник чорний, козелець, скорцонера, Black salsify
Корінь козлобородника має кілька назв: чорний корінь, зимова спаржа, скорцонера іспанська (Scorzonera hispanica). Корінь скорцонери має кремову м'якоть, схожу на смак спаржі і артишка. Цю рослину з XVI століття вирощують у Франції, Бельгії, Італії та Голландії як рідкісний делікатес.
Козлобородник як готувати: корінь козлобородника або козельца потребує кулінарної обробки. Його смажать, тушкують, відварюють, запікають, додають в супи, салати, подають як самостійну страву або як гарнір. Перед приготуванням необхідно очистити верхній шар кореня і відразу покласти у воду з оцтом, щоб корінь не потемнів. Рекомендується відварювати в одній і тій же воді, потім промити і відразу подавати з соусом або вершками. Можна додатково злегка протушкувати варене коріння в маслі або обсмажити в клярі в фритюрі. Молоде коріння можна їсти сирим.
Із козлобородника можна приготувати суп зі смаком устриць (mock-oyster soup). Скорцонера в супах набуває унікального аромату ванілі. Він також може бути використаний як смакову і ароматичну добавку до напоїв і морозива, для маринування овочів, в салати і гарніри. І сальсіфі, і скорцонера чудово поєднуються з будь-якими овочами і густими вершковими соусами.
Як зберігати козлобородник: корінь слід зберігати в холодильнику в герметичному контейнері.
Скорцонера корисні властивості: коріння скорцонери корисне для літніх людей, діабетиків, при захворюваннях печінки, серця і нирок. Регулярне вживання кореня має імуностимулюючу, протизапальну і тонізуючу дію на організм людини. Крім того, цей овоч допомагає привести в норму темпи серцевого ритму і артеріального тиску, що значно знижує ризик виникнення ряду серцево-судинних захворювань.