Кількість
|
Вартість
|
||
|
Трюфель, Truffel
Трюфелі - гриби з м'ясистими бульбами, що ростуть під землею. Вони ростуть під землею на глибині 10-20 см між корінням дерев. Найчастіше біля коренів дуба, тополі, ліщини, шовковиці і верби. Ці гриби є одними з найдорожчих делікатесів, завдяки своєрідному і специфічниму аромату і смаку: це і запах смаженого волоського горіха, ягід, моху, опалого листя і лісової землі. Саме цей аромат є візитною карткою цих грибів. Запах особливий, п'янкий і оригінальний. З часів давніх греків і римлян ці гриби використовувалися в Європі як делікатеси, як збуджуючий, так і як лікувальний засіб. Вони є одними з найдорожчих натуральних продуктів у світі.
Зараз фахівці вже навчилися вирощувати трюфелі. Для цього на спеціально удобрених ділянках висаджуються саджанці дерев з щепленими спорами грибів. Приблизно через 7 років під деревом з'являться перші гриби і будуть рости під цим деревом протягом 15-30 років. До найкращих і найцінніших сортів трюфелів відносяться французькі чорні трюфелі (бульби Melanosporum), з регіону Perigord на південному заході Франції та італійські білі трюфелі.
Білі трюфелі мають сферичну форму, часто плоскі або нерівні. Колір - від блідо-жовтого до золотистого, з коричневими або червоними крапками. Немає сірих відтінків або бородавок. М'якоть має молочний колір з рожевим відтінком.
Чорні трюфелі мають чорний або коричневий колір, бородавчаті, з яскраво вираженим гостроватим смаком мокрого листя і фундука. М'якоть чорно-фіолетового кольору. Зустрічаються чорні трюфелі з світлою м'якоттю з білими прожилками. Бувають чорні трюфелі з відтінком іржі, в цьому випадку м'якоть має коричневий колір, з яскраво вираженими світлими прожилками. Цей вид має один з найпоширеніших ароматів серед трюфелів - мускусний.
У Китаї навчилися підроблювати трюфелі. Такі трюфелі безбарвні, але винахідливі китайці підфарбовують їх в чорний смак. Зустрічаються і гідні екземпляри, які від рідних французьких зможе відрізнити тільки той, хто дійсно знає про них багато: вони такі ж ароматні і злегка відрізняються за смаком.