Кількість
|
Вартість
|
||
|
Шаренте, Charentais
Диня сорту Шаранте була виведена у Франції. Завдяки дуже насиченому аромату, він вважається кращим сортом серед динь різновиду Канталупи.
Це маленька диня, шкірка якої має фісташково-сірий колір, а при дозріванні набуває жовтувато-кремового відтінку, сегментована. М'якоть темно-помаранчева, щільна і солодка, має дуже високий вміст води, що робить її дуже соковитою. При дозріванні набуває аромат тропічних фруктів з квітковими нотами.
Крім того, Шаренте цікавий тим, що його сорта бувають двох типів: з гладкою і сітчастою шкіркою. Останній - більш поширений і є результатом схрещування мускусної і сітчастої дині - спроба отримати різновиди дині, які б краще підходили для більш тривалого зберігання.
Як смакувати: в основному, диню вживають в сирому вигляді, порізавши скибочками, з видаленням зовнішньої шкірки. Не можна вживати сиру диню з іншими продуктами, це може завдати шкоди травленню.
Як зберігати: зберігання дині повинно проходити в темному, добре провітрюваному приміщенні, де температура тримається на рівні +2°С - +8°С. Розрізану диню необхідно зберігати тільки в прохолоді: зазвичай в холодильнику не більше трьох діб. У процесі такого зберігання краще обгорнути плід харчовою плівкою або помістити шматочки в контейнер з кришкою.
Корисні властивості: Диня рекомендована при виснаженні і недокрів'ї, а також при атеросклерозі і деяких інших серцево-судинних захворювань. Диня підсилює дію антибіотиків, зменшуючи їх токсичність. В дині висока концентрація аскорбінової і фолієвої кислоти. Перша - вітамін С, який тримає тіло в тон і зміцнює імунну систему. Друга підтримує в організмі рівень заліза. Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти, диня особливо корисна для вагітних жінок і тих, які годують. Вживання дині насичує організм кальцієм, а тому зміцнює кістки і зуби. Користь приносять також вітаміни А, В, фосфор, хлор, йод. Завдяки своєму складу, диня стимулює активність мозку людини. Плід містить 90% води, тому він позитивно впливає на травлення і втамовує спрагу.